community

House of Capper

Dating back to 1913, The House of Cappers, is one of the oldest structures at the Kansas State Fairground. Schaefer Architecture had the opportunity to join in the renovation of this historic building. It was important to preserve the building’s original charm, while adding up to date technology for the space to be better utilized.

corporate

Credit Union of America | Branch Transformations

Credit Union of America tasked Schaefer Architecture with branding their space with a new look. Updated pallets gave a uniform look across all branches, both new and existing. Renovations included new flooring, millwork, paint, graphics, furniture, and ceilings. Maximizing technology with the implementation of TAP teller was also a priority throughout the transformation.

The Central and Woodlawn branch was the prototype for CUA's new branch look. A tall glass central lobby and bright green with blue accent colors make for a friendly and welcoming environment. The blue light around the perimeter of the ceiling cloud gives a glow to the building, especially at night. These lighting details  accentuate and set this CUA branch apart from the other structures at a busy retail intersection.

New Bel Aire Branch • New Central & Woodlawn Branch • New E. 21st Branch • North Rock Branch Remodel • South Broadway Branch Remodel • Corporate Office • East Harry Branch Remodel • Salina Branch Remodel • Goddard Branch Remodel • Ridge Rd. Remodel • Maize Branch Remodel • Great Bend Branch Remodel • Hutchinson Branch Remodel • Derby Remodel •
— Credit Union of American & Schaefer Architecture Projects

Education

Iola Elementary School

The new Iola Elementary School thoroughly benefits from natural light with the cafeteria, administration office, library and common areas all surrounded by generous glazing. Continuing the trend of including aspects of nature into everyday schooling, a central outdoor learning space was created. Dedicated to the memory of a cherished local educator, the area emphasizes collaboration and creativity between students.

Additional notable elements of this project include unique, shared storage at each grade-level to minimize class disruption and emphasize cooperation, and a competition gym for all district use, which utilizes a divider curtain so that two physical education classes can be held simultaneously.

The new school building is a major source of community pride with hundreds of parents, students, and excited citizens touring the facilities on the evening of its dedication.

Education

Oaklawn Elementary School

A home away from home was the inspiration for the design of Oaklawn Elementary School. The gabled entry, wood accents, and soft color palette create a welcoming and inviting place for students to learn and thrive.

The 50,000 square foot new addition replaced the existing 1950s building that has been a staple in the community for many years. Included in the new project are larger classrooms, collaboration spaces, a new cafeteria, and a new media center. The Oaklawn Cheetah logo was reimagined and displayed throughout the school using environmental graphics, and signage. Security upgrades include classroom intruder locks, cameras, and a secure vestibule. Outdoors, students can enjoy the new ADA-accessible playground and classrooms. Additional parking was also included.

Education

Cooper Elementary School

The vision for Cooper was to create a place where students could take flight in their education. A place where kids could feel at home but could also be inspired. This 50,000 sqft addition takes the place of the original 1950’s building, adding larger classrooms, collaboration space, and resource rooms. Also included in the new design is a daylight–filled cafeteria, art and music rooms, and a welcoming main entry. The Cooper Eagle theme is displayed throughout the building signage, graphics, and other design elements.

A secure vestibule, classroom intruder locks, and cameras were added for student safety. Outdoor learning spaces are included for each grade level, as well as new updated ADA playground equipment. The new parking lot has replaced the existing building.

Education

Andover High School

The new Andover High School replaces most of a crumbling existing building with one that provides flexible 21st century learning environments, as well as safety and security improvements for all users of the facility. Existing low, dark corridors and classrooms are replaced by multi-level, open circulation and daylight filled spaces.

The design concept for the building is the simple organization of the program into two intersecting volumes. One volume comprises the classrooms, which is oriented true north/south to maximize proper daylight access and relate to the main circulation artery of Andover Road to the west. The other volume is made up of the public and special use spaces for athletics, technical education and performing arts. New spaces within this volume match the orientation of the existing spaces which remain. At the intersection of these two volumes is the hub, which is formed by the administration area and the media center.

Classrooms are organized by subject into two-story pods that radiate from a central circulation spine, which contains multi-use collaboration spaces distributed along its length. The north end of the spine terminates in an open lecture hall space called the “Learning Stair”. This space can be utilized for staff meetings, student groups and guest lectures, as well as a large teaching space.

corporate

Credit Union of America | Headquarters Renovation

Schaefer Architecture came in to help take a dated space and change it to fit the modern, clean, corporate aesthetics that fit with Credit Union of America’s mission. This remodel included, updated lighting, demo, additions, and refigured of already existing spaces. Management suite, breakroom, lobby offices and more all got a new look.

the old breakroom, as well as some offices, were demoed, and a new, larger breakroom created. CUA wanted to have the ability to have an outdoor area for employees to gather and use. Deck addition involved a new concrete deck on steel structure with steel cable railings and involved cutting/removing window cutting through brick and stone facade for a door. Design intent of the deck took full advantage a of the narrow exterior space shaded by tall trees to achieve the feel of being up in the tree canopy.

Education

Derby Administration Addition

The Derby High School Administrative Addition began as an alternate in the previous project (an alternate that wasn’t taken at the time of Phase 2). With leftover bond savings, the Admin Addition became reality. Five offices for the principal and assistant principal for high school were designed on the ground floor, adjacent to the existing administrative area.

The existing building has two floors (ground and below ground). The addition had to be added where it was and, in its form, to accommodate below grade existing structural. This required creative thinking with the design of a skinny addition with a courtyard so that everyone in this office addition has windows.

recreation

Maize Performing Arts & Aquatic Center

The Maize Performing Arts and Aquatics Center was envisioned as an unusual hybrid building containing both a competitive swimming facility and a performing arts venue serving the entire USD 266 District. Schaefer Architecture had to overcome these challenges by combining the architecture and engineering of two disparate building types all while overcoming public perception that these two things don’t go together.

Completed in January of 2022, the final design combined the three main pool components that were needed. The decision to combine the lap pool and body of water eliminated the need for separate pool equipment for each of these functions. This resulted in a lower initial cost and saving for the district in future operations and maintenance dollars. Also included in the Schaefer design is a shallow pool with ramped entrance, swim team locker rooms, coaches offices, and private shower and changing rooms for staff and special needs students.

Education

Junction City High School

In a truly innovative design decision, Junction City High School is built around its curriculum. It is organized into four academies: FSA (Freshmen Success), SET (Science Engineering Technology), FAHS (Fine Arts and Human Services) and Athletics. These academies function as schools within a school and each one includes general classrooms, specialty program spaces, and administration.

Daylight filled classrooms and instructional spaces are intermixed with flexible multipurpose breakout and collaboration spaces. These gathering spaces allow for learning throughout the building and not just in the classroom. Organization of the building is along a central, 2-story circulation spine with classrooms and open spaces alternating to provide access to natural light and views. Main public spaces in the building include 900 seat auditorium with balcony and stage with full fly, event commons/multipurpose space, 2,100 seat competition gymnasium, and open learning commons (library) with maker space and open, tiered “learning stair.”

default